Ce scumpiri aduce data de 1 aprilie în România

Ce scumpiri aduce data de 1 aprilie în România
Publicat: 31/03/2014, 14:23
Actualizat: 02/02/2019, 17:40

Majorarea accizei pentru carburanți, de 7 eurocenți pe litru, intră marți în vigoare, având ca efect creșterea cu 0,41 lei/litru a prețului la benzina cu plumb și fără plumb, motorină și petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor.

Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorată de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.

Acciza la benzina fără plumb va urca de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi ridicată de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Pentru kerosen, acciza va fi majorată de la 469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

Potrivit calculelor anunțate anterior, acciza pe carburanți va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Reprezentanții Rompetrol și ai Petrom estimau, în februarie, că majorarea accizei va determina scăderea vânzărilor de benzină și motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări, după care consumatorii ar urma să se obișnuiască și să revină la consumul anterior.

Transportatorii corecți, care își desfășoară activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenți din cei 7 cenți, sumă care va fi achitată trimestrial și pe baza facturii de achiziționare a carburantului, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a comunicat anterior că recuperarea unei părți din acciza pentru carburanți platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu și eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Transportatorii susțin că prin metoda propusă de ei atât statul, cât și firmele din domeniu pot avea o evidență clară a sumelor care fac obiectul returnării.

„Procentul pe care FORT îl susține este corespondent procentelor utilizate în alte țări ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, și anume 210 euro raportat unei cantități de 1.000 de litri de carburant”, se menționa în comunicat.

Inițial, Guvernul intenționa să aplice acciza de 7 eurocenți la începutul anului, modificarea fiind însă amânată pentru 1 aprilie.

Această măsură a generat controverse aprinse între premier și președintele Traian Băsescu, acesta din urmă refuzând să promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant și să semneze memorandumul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de finanțatorul extern. Ulterior, după diverse variante discutate și negociate, prim-ministrul a anunțat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzină și motorină, iar șeful statului a acceptat să promulge bugetul în aceste condiții.

Președintele a aprobat la începutul lui martie memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI, care a încheiat prima misiune a Fondului din acest an (derulată la sfârșitul lunii ianuarie), după îndelungi dispute cu premierul, condiționând ca în document să nu apară acciza pe combustibil și celebra „electorată”.

Pe de altă parte, prețul gazelor naturale se va scumpi marți cu 2% pentru consumatorii casnici. Vestea bună este că autoritățile nu au în vedere o creștere a prețului la energie electrică.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța care menține prețul de referință la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie și hotărârea care stabilește volumul de energie regenerabilă subvenționată.

Premierul anunțase luni că taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată, iar prețul de referință la gaze pe piața liberă pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, în timp ce pentru consumatorii casnici va crește cu 2%.

„La gaze, de la 1 aprilie prețul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern și aplicat de noi, va crește cu 2%, în schimb pentru toți cei aflați pe piața liberă prețul de referință va fi cel de la 1 ianuarie 2014”, a spus Ponta.

Potrivit calendarului de eliminare a prețurilor reglementate, prețul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma să crească cu 5% de la 1 aprilie.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică și termică și este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Românii vor plăti mai mult și pentru țigări de la 1 aprilie, astfel că un pachet va costa cu 30-50 de bani în plus, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 țigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete și a accizei la benzină și motorină cu 7 eurocenți pe litru, potrivit unor estimări din piață.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent.

Acciza ad valorem va scădea ușor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de țigarete, față de 79 euro/1.000 de țigarete în momentul de față.

„Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la prețul de vânzare cu amănuntul și o creștere a nivelului accizei specifice – componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanță cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat și fix, indiferent de preț”, arăta nota de fundamentare atașată proiectului de Hotărâre de Guvern privind creșterea accizelor.

O astfel de măsură impactează cu precădere asupra țigărilor mai ieftine și acționează în direcția apropierii prețurilor spre cele din categoria premium.

Prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 țigarete).

La începutul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, întrucât Guvernul a decis să aplice rata medie anuală a inflației calculată în septembrie peste nivelul de curs din 2012.

Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut în cazul telefoniei mobile și de la 0,67 la 0,14 eurocenți/minut pentru telefonia fixă.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă rețea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienților în afara rețelei la care sunt abonați sau au cartelă prepaid. Acest preț se regăsește în tariful perceput clientului care inițiază apelul.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Zodiile care vor primi o nuia de la Moș Nicolae. N-au fost cuminți în ultima...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Câți dintre utilizatorii de smartphone-uri ar renunța la sex mai degrabă decât la dispozitivele lor?